למה בעצם כדאי להשקיע באירלנד?
כמו מדינות רבות אחרות, גם אירלנד ספגה מכה כלכלית קשה בשנת 2008. המשבר, שהחל בקריסה של שוק הנדל”ן והמשיך למשבר חמור גם במערכת הבנקאית, הוביל את אירלנד ואת דבלין בפרט להתדרדרות כלכלית. היא איבדה את דירוג האשראי שלה, הגרעון התקציבי התנפח במהירות ורק ב-2011, אחרי שיזמה צעדי צנע חריפים, היא החלה להתאושש. היום אירלנד היא המדינה הצומחת ביותר בגוש האירו (עם גידול ממוצע של 5% בתל״ג השנתי). ואת השפעותיו של המשבר ניתן לראות בעיקר בשוק הנדל”ן – שעדיין מציג מחירים נמוכים בכ-35% ממחירי השיא.
מדד מחירי הנדל״ן עפ״י הלשכה האירית המרכזית לסטטיסטיקה
גם מגזין אקונומיסט הנחשב, מציג את פני הדברים בצורה ברורה, בעוד שבארה״ב מחירי הדיור כבר חזרו לרף של 2007, אנגליה כבר 25% למעלה, ובישראל המחירים כבר יקרים פי 2 מאז, באירלנד המחירים עדיין נמוכים ב 35% משיאם ב 2007.
מתוך האקונומיסט, מדד מחירי הנדל״ן יחסית ל 2007
אירלנד מההיבט העסקי
אירלנד נהנית ממעמד מיוחד באיחוד האירופי, כמדינה היחידה דוברת האנגלית מאז הברקזיט של אנגליה. בנוסף, כמדינה מערבית מתקדמת, היא נהנית מיתרונות רבים, שהופכים אותה להזדמנות נדל”נית נהדרת לעסקים ומשקיעים כאחד. אחד היתרונות המשמעותיים של אירלנד הוא בהיבט המיסים. העובדה שאירלנד נחשבת למקלט מס, משכה אליה בשנים האחרונות את כל ענקיות ההייטק, בהן מייקרוסופט, גוגל, פייסבוק ואפל, שהקימו את משרדי ההנהלה, השיווק והפיתוח והביאו איתן אלפי עובדים לדבלין.
ניתן גם לקרוא במגזין השילוח מאמר מרתק על הסיבות לפריחתה של אירלנד בגין המדיניות הכלכלית האחראית שהיא יישמה בהצלחה מאז המשבר.
בנושא הברקזיט, ניתן למשל ללמוד כיצד הדבר מתרגם לכדי משרות בנקאיות מן הגרף הבא:
אטרקטיביות ההשקעה בדבלין
לפריחה המחודשת באירלנד יש מנצחת עיקרית אחת והיא עיר הבירה דבלין. צניחת המחירים בשוק הנדל”ן משכה אל העיר משקיעים ובעלי עסקים רבים, והובילה לפריחה של תעשיית ההיי טק המקומית – שמושכת אל העיר אוכלוסייה חזקה של עובדים המרוויחים משכורות גבוהות, מעלים את מחירי הנכסים ותורמים להמשך הצמיחה כולה. העיר מאכלסת גם עשרות אלפי סטודנטים מאירלנד ומהעולם – בעיר ממוקמים המכון הטכנולוגי, שלוש אוניברסיטאות ומכללות רבות, בהם הטריניטי קולג’ שהוא מהגדולים בעולם ומושך עשרות אלפי סטודנטים מרחבי העולם, הרואים באירנלד שער כניסה לאירופה.
הטרינטי קולג׳, דבלין
הביקוש עולה, ההיצע אוזל
במטרופולין דבלין חיים כיום כ-2 מיליון אנשים ומבקרים בה כ-4 מיליון תיירים בשנה. תודות ליתרונותיה הרבים של העיר, בראשם היותה המרכז התחבורתי של המדינה כולה – בעיר פועלים הנמל הימי ונמל התעופה הראשיים ויש בה רשת רכבות ענפה – היא נחשבת למיקום מרכזי ושוקק חיים, והביקוש למגורים בה הולך ועולה. אולם הביקוש הרב לדירות בדבלין נעמד מול היצע די דליל. ברוב חלקי העיר יש התחדשות עירונית מועטה, מבנים רבים מעוטי קומות שמיועדים לשימור ורק 7% מהנכסים שנמכרים בה הם חדשים.
יחס עסקאות הנדל״ן, חדש לעומת יד שניה, מתוך מאגר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של אירלנד
כל אלו הופכים את דבלין לפנינת השקעות אמיתית.